İlk adım odyolojik değerlendirmenin ardından işitme kaybının derecesi, tipi ve yeri belirlenmesidir. Bu sonuçlara göre uygun tedavi yöntemi belirlenecektir.
Çocuklara genellikle kulak arkası işitme cihazı uygulaması yapılır.
Fitting uygulamasındaki ilk adım kulak kalıbı için kulak izinin alınmasıdır. Kulak izinin alınması her kulak için ortalam 5 dakika kadar sürmektedir. Bu çok kolay ve acısız bir işlemdir.
Bir kaç gün sonra, kulak kalıpları kullanıma hazır olduktan sonra, işitme uzmanı fitting işlemine başlar. Çocuk için gerekli ve doğru işitme cihazını seçmek fitting kalitesine bağlıdır, sonuç olarak fittingin ne kadar iyi yapıldığı çocuğun gelişimini de etkileyecektir. Bir çok ülkede çocuklarda farklı cihaz çiftlerini deneyerek hangisinde daha rahat ve iyi duyduğunu karşılaştırmalı olarak seçilmektedir.
Bir sonraki adımda bir veya çift işitme cihazı çocuğun işitme eşik değerine ugun olarak takılır. Küçük kullanıcının isteklerini karşılayabilmek amacıyla az da olsa ince ayar uygulaması yapılabilir.
Karşılaştırmalı fitting yapılıyorsa, çocuk iki veya 3 farklı model işitme cihazını bir iki haftalık süreçlerde dener.
Bir sonraki önemli adım ise yeni cihazların çocuğun kulağına takılması ve çalışır konuma getirilmesidir. Çocuğun cihaz çalıştırıldığındaki spontane kabullenişi iyi gözlemlenmelidir. Örneğin, çocuk sesi duyduğunda korkmamalı ya da şiddetle cihazı redetmemelidir. Ancak hafif ya da orta şiddetli işitme kaybı olsa bile çocuğun tepkilerinin sağlıklı olarak gözlemlenebilmesi için bir kaç gün geçmesi gerekebilir.
Ayrıca işitme cihazının kulak arkası veya kulak içinde taşınan ve ayarlanması gereken bir cihaz olduğunu unutmayınız. Çocuğunuz bunu alıp çıkardığında incelemesi, keşfetmesi için sabırlı olmanız gerekmektedir. O inceledikten sonra cihazları alın ve çocuğunuzun kulağına tekrar takın. Cihazları takmanın güne başlamanın bir parçası olduğunu anlamasını sağlayın.