Subjektif odyometri test yapılan kişinin işitme kaybı tipini ve derecesini belirleyen anahtar bir testtir. Genellikle tanı koyma ve tedavi için bir zemin hazırlar. Çocuğun subjektif işitme eşik değerini belirlemek için birden çok farklı yol vardır:
Subjektif odyometri olan refleks odyometrisi bebeklerin gösterdiği neonatal reflekslerini kullanır. Yeni doğanların normal duyma eşik değeri 80 dB HL civarındadır. Genellikle hoparlörlerden veya kulaklıklardan test esnasında kısa süreli, yüksek seviyede ve dar bantta sesler verilir. Testi yapan kişi bu sesleri verdiğinde bebeğin refleks tepkilerini hangi ses seviyelerinde verdiğini gözlemler. Bebekler neonatal refleks davranışlarını doğumdan 8- 16 hafta sonra kaybeder.
Gelişme yaşları olan iki ve üç yaşından itibaren, çocuklar test ortamlarına daha aktif olarak katılabilirler. Diğer bir subjektif odyometri olan oyun odyometrisi testi bir oyuna dönüştürür. Örneğin, çocuğa her sesi duyduğunda kovasına bir misket atmasını ya da her sesi duyduğunda yapbozuna bir parça eklemesini söyleyebilirsiniz.
Çocuğun yaşına bağlı olarak sesleri, hoparlör kulaklık, kemik yolu veya havayolu kulaklıklarıyla verebilirsiniz. Hoparlör kullanıldığında her iki kulak aynı anda test edildiğinden test süresi kısalmış olur ancak öte yandan her iki kulak için ayrı ayrı eşik değeri farklılaştırması yapamazsınız.
Yetişkinlere uygulanan bu testi 8 yaşından itibaren çocuklara da uygulanabilir. İlk olarak sesler kulaklıklar yoluyla veya kulak içine konan hoparlörlerle verilir. Çocuğa sesi her duyduğunda elindeki kumandanın düğmesine basması ya da tek elini havaya kaldırması söylenir. Böylece, hava iletimi için işitme eşiğifarklı frekanslarda belirlenir. İkinci adımda kemik yolu ölçünü yapılır. Kemik yolu ölçümü için gerekli olan kulaklık test edilmek istenilen kulak tarafına takılır. Yine çocuğa sesi her duyduğunda elindeki kumandanın düğmesine basması y ada tek elini havaya kaldırması söylenir. Hava yolu yardımıyla eşik değeri bulunma işlemine ek olarak, bu adımlar işitme kaybının iletimsel, sensörinöral ve karışık tiplerinde hangisinde olduğunu belirler.
Yukarıda açıklanan metotların tümü işitme eşik değerini belirlemede kullanılmaktadır. Konuşma odyometrisi konuşma sinyalleri için işitme eşiğini bulmaktadır. Bu subjektif odyometri metodu çocuğun farklı işitme cihazları veya fittingleri karşılaştırmasında ve işitme kaybınn bulunmasını sağlamada destekleyicidır. Test araç gereci olarak tek tek kelimelerden oluşan bir liste veya cümle listesi kullanılmaktadır. Çocuğun yaşına ve öğrenme kabiliyetine bağlı olarak farklı test araç ve gereçleri mevcuttur.