• https://www.facebook.com/gazipasa.isitme
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905353203638
  • https://www.twitter.com/gazipasaisitme
  • https://www.instagram.com/gazipasaisitme

Gazipaşa İşitme Cihazları                  0322 408 10 42      0535 320 36 38   

Objektif odyometri

Objektif odyometri

Çocuğun işitme kaybı tipi ve derecesi hakkında kesin bir tanı koyabilmek için bir çok test metodu mevcuttur. Genellikle davranışsal/subjektif metotlar objektif ölçümlerle birleştirilir.Aşağıda çocuklar için en çok kullanılan objektif odyometri metotlarını ve tanımlarını bulabilirsiniz.

Otoakustik Emisyon (OAE)

Yeni doğan taramasında en çok kullanılan objektif odyometrik metottur. Çocuğun test sürecine aktif olarak katılmasına gerek yoktur. Koklea dışında bulunan küçük tüycükler sesler yoluyla hareket etmektedirler. Bu hareketler ses dalgaları, otoakustik emisyonlar yaratmaktadır. Yapılan testte bu emisyonlar dikkate alınmaktadır. Prob mikrofonu dış kulak kanalına yerleştirilmektedir. Prob mikrofon küçük bir mikrofon ve bir hoparlöre sahiptir. Prob hoparlöründen çıkan ses küçük tüycükleri hareket ettirdiği anda prob mikrofondaki mikrofon bunu tespit eder. Bu test çok sessiz ortamda yapılmalıdır.

Hiçbir otoakustik emisyonun bulunamadığı durumda çocukta işitme kaybı olmadığı sonucuna varabiliriz. Ayrıca şu durumlar da test sonucu negatif çıkacağından dikkat etmek gerekmektedir: testin yapıldığı ortam çok sessiz değilse, ayrıca doğumdan itibaren ilk üç gün içinde anne rahmindeki dokudan dolayı ya da amniyotik sıvıdan dolayı kulak kanalı tıkanmış olabilir.

OAE’nın varlığı belirli limitler dahilinde küçük tüycüklerin düzenli olarak çalıştığının göstergesidir. Ancak OAE, duyusal sinirlerin ve beynin ilgili bölümlerinin algılama ve işlevsel kapasitesiyle ilgili kesin bilgi vermez. Bu amaç için işitsel potansiyeller (AEP, örn. ABR/BERA) objektif olarak işitme eşik değerlerini bulmak için kullanılmıştır.

İşitsel Beyinsapı Davranımı (ABR - BERA)

ABR, BERA, BSER veya BAER – bu objektif odyometri testi için farklı isimler kullanılmaktadır. Bu yöntem işitme uzmanının, çocuğun herhangi bir katılımı olmadan işitme eşik değerini belirlemesini sağlar. EEG’ye benzemektedir (Elektroensefalogram / ​​Ensefalografi). Test çocuk uyurken yapılmaktadır. Elektrotlar kulak arkasına takılmaktadır. Kulaklıklar kulağı kaplayacak şekilde takılmaktadır. Test sinyali tarafından uyarılmış elektriksel aktivite ölçülür ve kaydedilir.Test sesin doğru işlenip işlenmediğini, hem de spesifik frekans için işitme eşik olup olmadığını gösterir. Test süresi ölçümü yapılan frekans sayısına ve çocuğun uyuma süresine bağlı olarak değişir.

Sonuçta oluşan dalga diyagramı normal işiten kişi dalga diyagramıyla karşılaştırılmaktadır.

Timpanometri

Orta kulak problemleri, iltihaplanma gibi, ayrıca çocuğunuzun işitme kabiliyetini etkileyebilir.Orta kulak fonksiyonlarını kontrol etmek için kullanılan objektif odyometrik yöntemlere timpanometri (kulak zarı ölçümü) denmektedir. Timpanometri kulak zarının sese gösterdiği direnci ölçmek üzere geliştirilmiştir.

Odyolojik değerlendirmelerde en çok kullanılan yöntem empedans testidir. Testi yapmak için kulak kanalına prob tüpü yerleştirilip bir tıkaç yardımıyla tam olarak ses sızdırmaması sağlanır. Test esnasında prob içindeki hoparlör ile ton gönderilir. Baskı varyasyonuna bağlı olarak, kulak zarındaki sonik rekleksiyonlardaki değişiklikler analiz edilir. Test sonucunda oluşan eğri orta kulağın durumu hakkında bilgi verir.

Normal bir ventilasyon ile, orta kulak ve kulak kanalı aynı basınca sahip olmalıdır. Uyum eğrisi, belli limitler ve göbekli 0 daPa bir basınç oranı içinde bir genlik maksimum bu gösterirler. Uyum eğrisinde, bu belirli limitleri olan bir şiddette ve 0 daPa baskı oranında görülmektedir.

Eğer çocukta orta kulak problemleri varsa, maksimum uyum negatif değerlere mi kayar? 100 daPa. Bu durumda, östaki borusu gerekli ventilasyonu sağlamayabilir. Sonraki adımda orta kulakta bakteri konsantrasyonu oluşur. Bu durumda oksijen tüketimi gerçekleşir ve kulak zarında orta kulak yönünde çekilme olur. Bu işleyiş sonucu işitme problemleri oluşabilr.

Bu tür çekilmeler orta kulak iltihabı olmadan ve akıntıya dönüşmeden acilen tedavi edilmelidir. Bu timpanometre eğrisinde tanımlanamamış maksimumlukta düz bir seyir olarak görünür.

Bu tarz bir eğri kulak zarının bağımsızca hareket edemediğini ve ses dalgalarını düzgün olarak iletemediğini göstermektedir. Akıntı 40-50′ lik iletim tipi işitme kaybına yol açmış olabilir.